18 Şubat 2025 23:52
/
Güncelleme: 19 Şubat 2025 13:07

Dicle Üniversitesi yemekhanesinde 4 ayda yüzde 311 zam

Türkiye’nin en yüksek bütçeye sahip ilk 20 üniversitesi arasında yer alan Dicle Üniversitesinde yemek ücreti 4 ayda yüzde 311 zamlandı. Diyarbakır Emek Gençliği zamma tepki gösterdi.

Dicle Üniversitesi yemekhanesinde 4 ayda yüzde 311 zam

Fotoğraf: Ekin Bali/Evrensel

Diyarbakır — Dicle Üniversitesi Rektörlüğü 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasından bugüne yemekhane ücretlerinde yüzde 311 zam yaptı. Sene başında 9 lira olan yemek ücreti 30 Ekim’de 17 buçuk liraya yükseltilirken şubat ayıyla birlikte yemek ücretleri 29 buçuk liraya yükseltildi. Birçok topluluk ortak boykot çağrısı yayımladı. Tepkilerin ardından öğrencilerle görüşmek isteyen üniversite yönetimi çeşitli topluluklardan temsilcilerin bulunduğu bir öğrenci heyetiyle görüştü. Heyet görüşme sonrası bir bildirge yayımladı.

Diyarbakır Emek Gençliği: Üniversiteye ayrılan bütçe öğrencilere harcansın

Diyarbakır Emek Gençliği yaptığı açıklama ile zamlara tepki gösterirken, zamların geri çekilmesini istedi. Açıklama şöyle: “Yükseköğretim kurumlarına 2024 yılı için verilmesi ön görülen bütçe ödeneği 341 milyar lira. 5 milyar 174 milyon 058 bin lira ile Dicle Üniversitesi en fazla ödenek alan ilk 20 üniversite arasında. Peki Dicle Üniversitesi bu parayı nereye harcıyor; eğitime, öğrenciye? Hayır. 23 Ekim tarihinden itibaren 9 lira olan öğrenci yemek ücreti 17 lira olmuştu. Rektörlük bu dönem başlarken yemekhane ücretini yine fahiş bir zamla 29.5 liraya yükseltti. 5 milyar 174 milyon 058 bin lira bütçeden öğrenciye düşen açlık oldu. KYK burslarının yerinde saydığı, hayat pahalılığının her gün kendini katladığı, çoğu sıra arkadaşımızın günde tek öğün sağlıklı yemek yiyemediği bilinirken üniversite yönetimi öğrencilerin yediği bir öğün ucuz yemeğe göz dikti. İsraftan kaçınmanın yolu öğrencinin boğazından kesmek değildir. Hayat pahalılığı her geçen gün artıyor. KYK burs/kredileri yerinde sayıyor. Ders materyalleri, yemek ücreti, yol ücreti, barınma ücreti gibi külfetler eğitime devam etmeyi zorlaştırıyor. Parasız eğitim sadece lafta kalıyor. Sadece yemek yemek bile KYK burskredisinin tamamını tüketiyor. Birçok sıra arkadaşımız bütün gününü burada yediği bir öğün yemekle geçirirken yapılan bu zam öğrenciyi müşteri olarak görenlerin kararıdır. Üniversiteler şirket, öğrenciler müşteri değildir. Sağlıklı yemeğe ulaşabilmek her öğrencinin temel hakkıdır. Üniversiteye ayrılan bütçe öğrencilere harcansın, yapılan fahiş zam geri çekilsin! Tüm sıra arkadaşlarımızı zamma tepki göstermeye, Rektörlüğü zammı geri çekmeye çağırıyoruz.”

Öğrenciler Yapı ve Kredi Bankasından kart almaya zorlanıyor

Öte yandan Üniversitenin öğrencileri Yapı ve Kredi Bankası'ndan hesap açmaya zorlanıyor. Rektörlük 6 hafta içinde öğrencileri Yapı Kredi’ye geçirmeyi hedeflerken 6 hafta sonunda bankadan kart edinmemiş öğrencilerin yemek kartlar işlevsiz hale gelecek. Öğrenciler duruma tepkili. (Evrensel)

Evrensel'i Takip Et